Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal

Начало  Регистрация  Вход


Хороскопи
Любовен en
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любов
Тя и Той


Книги
The Arcturians
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Вампиризъм
Музика | Филми
Таро | Свежо
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)05:51
22.06.2024
Събота
34.239.170.244


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
 Дар » Нийл Доналд Уолш » Разговори с Бога 2

Разговори с Бога 1 [22] Разговори с Бога 2 [22] Разговори с Бога 3 [23] Мигове на Благодат [22]
Разговори с Бога за младите [10] Приятелство с Бога [22] У дома с Бога [40] Общуване с Бога [32]
Идеите на Разговори с Бога в живота [17] По-щастлив от Бог [12]

16. Видимостта е просто друга дума за истината

Обичам те. Знаеш ли това?
    Зная, че ме обичаш. Аз също те обичам.

16.

    Разгледахме по-широките аспекти на живота на планетарно равнище, както и някои страни на личния живот на отделния човек, които разгледахме първоначално в първа книга. Сега ми се иска да ти задам няколко въпроса относно околната среда.
    Какво желаеш да узнаеш?
    Наистина ли околната среда се руши, както твърдят някои природозащитници, или тези хора просто са черногледи радикали и либерални комунисти, всички завършили колежа „Бъркли" и пушещи марихуана.
    Отговорът на двата въпроса е „да".
    Така ли...???
    Просто се шегувах. Е, добре, „да" на първия въпрос, „не" на втория.
    Наистина ли озоновият слой се руши? Унищожени ли са дъждовните гори?
    Да. Но не става дума за тези очевидни неща. Съществуват явления, които не са така видими, но върху които трябва да се замислите.
    Подскажи ми кои.
    Така например бързо се увеличава недостигът на плодородна почва на вашата планета. С други думи, добрите почви, върху които можете да култивирате храна, стават все по-малко. Така е, защото почвата се нуждае от възстановяване, а вашите сдружени фермери нямат време за това. Те искат земята да произвежда, произвежда и произвежда. По този начин древната практика полята да се засаждат с алтернативни растения през един сезон се изоставя и прекратява, за да не се губи време. При обработване на земята се използват какви ли не химикали, тъй че нейното плодородие по-бързо да се възстанови, но и тук, както по отношение на всичко друго, вие не можете да откриете изкуствен заместител на онова, което майката природа маже да направи сама.
    Резултатът е, че почвите ерозират и плодородната почва се съхранява само на няколко десетки сантиметра на повърхността, с други думи, вие засаждате все повече и повече растения за храна в почва, която става все повече и повече неплодородна. Липсва й желязо. Липсват й минерали. Липсва й всичко, което разчитате, че почвата може да даде. И още по-лошо, ядете храни, пълни с химикали, които са били изсипани в почвата в отчаян опит да бъде тя възстановена. Това може да не увреди тялото в кратковременен период, но ще трябва с прискърбие да откриете, че с течение на времето тези химикали, които се задържат в тялото, не ви правят здрави.
    Този проблем за ерозията на почвата поради бързото й преизтощаване, не се осъзнава от много хора. Намаляването на плодородната почва не е някаква фантазия на екстравагантни природозащитници, които си търсят поредната модна кауза, за която да се хванат. Запитайте всеки учен по въпросите на земята и ще има какво да чуете. Този проблем започва да добива катастрофални размери. Той е световен проблем и е много сериозен. Той е само един от примерите за многото начини, по които увреждате и изтощавате своята Майка Земя. Онази, която дарява целия живот, и го правите поради пълно незачитане на нейните потребности и естествени процеси.
    Засягат ви много малко неща, свързани с вашата планета, освен това да задоволявате собствените си страсти, да задоволявате непосредствените си (и най-често преувеличени) потребности и да утолявате безкрайно човешкото желание за По-голямо, Повече, По-добро. Много добре бихте сторили вие като човешки род, ако се запитате кога твърде много е наистина твърде много.
    Защо не се вслушваме в думите на природозащитниците? Защо не се съобразяваме с техните предупреждения?
    В това отношение, както и в много други неща, които засягат качеството на живот на вашата планета, има една схема, която може лесно да се открои. Вие сами сте създали една фраза във вашия свят, която отговаря съвършено на този въпрос: „Следвай пътя на парите".
    Има ли някаква надежда въобще да разрешим тези проблеми, когато трябва да преодолеем нещо, взело такива огромни мащаби и толкова коварно?
    Съвсем просто е. Елиминирайте парите. Да елиминираме парите ли?
    Да. Или най-малкото, престанете да ги криете като проблем.
    Не разбирам.
    Повечето хора крият нещата, от които се срамуват и не искат другите да разберат за тях. Ето защо по-голямата част от вас крият своята сексуалност и почти всички крият своите пари. С други думи не сте открити по отношение на този проблем. Смятате парите си за ваш личен въпрос и именно тук се крие проблемът.
    Ако всеки знае всичко за паричната ситуация на всички останали, няма да възникнат протести в страната ви и на планетата, такива, каквито не сте виждали. Впоследствие ще се възцари справедливост, безпристрастност и честност, както и едно поведение от страна на всички, което да служи на доброто на цялото общество.
    Сега в момента не е възможно да се постигне справедливост и безпристрастност, както и честност и поставяне на общото благо на преден план, защото парите могат лесно да се укрият. Човек може във физическия смисъл да ги вземе и да ги скрие. Съществуват и множество други средства, които спомагат корпоративните пари да се „укриват" или да „изчезват". И тъй като парите могат да се укриват, не съществува начин да се знае точно колко притежават останалите и какво правят с тях. Това създава възможност за огромно неравенство да не говорим за двойствени сделки, например. Корпорациите могат да плащат на двама души различни заплати за една и съща работа - на един човек могат да плащат 57 000 долара годишно, докато на друг 42 000 долара, за това, че върши точно същата работа, Като на единия се плаща повече, отколкото на другия, защото първият притежава нещо, което втритият не притежава.
    Какво, например?
    Пенис.
    Ооо!
    Да, ооо, наистина.
    Но ти не разбираш. Да притежава пенис прави първия наемен работник по-ценен от втория, това го прави по-бърз в мисленето, по-умен и очевидно по-способен.
    Хмммм. Не си спомням да съм те правил по този начин. Имам предвид не съм ви създавал с толкова неравноправни способности.
    Да, така си ни създавал и се учудвам, че не знаеш това. Всички на тази планета го знаят.
    Най-добре да се спре с това още сега, защото хората може да си помислят, че наистина говорим сериозно.
    Искаш да кажеш, че не говорим сериозно, така ли?
    Не, говорим напълно сериозно! Хората на тази планета са сериозни по тези въпроси. Ето защо жените не могат да бъдат свещеници в римокатолическата църква или сред мормоните. Те не могат да се появят от определена страна на стената на плача в Йерусалим, не могат да получат висок пост в петстотин от проспериращите компании, не могат да бъдат пилоти на самолети нито...
    Да, дойдохме си на думата. И аз само исках да кажа, че дискриминацията в заплащането щеше да бъде далеч по-трудна, ако всички парични преводи бяха явни, а не скрити. Представяш ли си какво би станало на работните места, ако всички компании бяха принудени да публикуват всички заплати на всички свои служители и работници? Не средната работна заплата за определена квалификация, а действителните плащания, които получава отделният човек.
    Е, в момента действа правилото „двама се карат - третият печели".
    Да.
    А има и друго правило: „Каквото не знаеш, от него не те боли".
    Да.
    А има и такова правило, че „Защо да му плащаме повече, когато можем да го наемем за по-малко?"
    Да. Да.
    И има подмазвания, целувки на шефовете, „връзки", политика на компаниите...
    И много още неща, които ще изчезнат от работните места и света с простото разкриване на паричните възнаграждения.
    Помисли за това, ако знаеш колко точно пари притежава всеки и реалните печалби на всички индустриални предприятия и корпорации и на техните изпълнителни директори, както и това как всеки човек и корпорация използва парите, които притежава - не мислиш ли, че нещата биха се променили? Размисли за това, по какъв начин ще се променят според теб?
    Реален факт е, че хората никога не биха се примирили с 90% от онова, което става в света, ако наистина знаеха какво става. Обществото никога не би узаконило изключително непропорционалното разпределение на богатствата, а още по-малко средствата, чрез които те се печелят и начините, които се използват, за да се трупат все повече и повече средства, ако тези факти бяха известни съвсем конкретно и непосредствено на всички хора навсякъде.
    Нищо не поражда правилно поведение по-бързо, отколкото излагането на фактите в светлината на общественото внимание. Ето защо вашите така наречени закони за това публичното обсъждане на проблемите имат толкова положителен ефект в преодоляването на ужасната каша, забъркана от политическата и управленската система. Общественото внимание и оценка са спомогнали за премахване на нечистите сделки, които се вършеха в двайсетте, трийсетте, четиридесетте и петдесетте години и във вашите общински съвети, училищни настоятелства и политически крепости - както и в правителствата на отделните народи.
    Време е да се изнесе „на светло" начинът, по който се заплащат стоките и услугите на вашата планета.
    Какво предлагаш?
    Това не е предложение, а предизвикателство. Предизвиквам ви да изхвърлите всичките си пари, всичките си книжа и монети и отделни национални валути и да започнете отначало. Да развиете международна монетарна система, която е изцяло открита, напълно видима, която може непосредствено да се проследи и изцяло да се отчете. Установете световна компенсаторна система, чрез която хората да получават кредити за услугите, които извършват и продуктите, които произвеждат и дебити за услугите, които използват и продуктите, които консумират.
    Всичко да бъде на системата на кредити и дебити. Възвращаемостта на инвестициите, наследствата, печалбите от залагане, заплатите и надниците, бакшишите и паричните възнаграждения, всичко. И нищо да не може да бъде купувано без кредити, да няма друга обменна валута. И финансовият архив на всеки да бъде достъпен за всички.
    Казва се: „Покажи ми банковата сметка на човека и аз ще ти кажа какъв е той". Тази система се доближава до такъв един сценарий. Хората ще могат да знаят повече за теб, отколкото сега, но не само че вие ще се познавате по-добре, вие ще имате повече информация за всичко. Ще знаете повече за това какво плащат и харчат корпорациите, техните разходи за всеки продукт, както и техните цени. (Можете ли да си представите какво биха направили корпорациите, ако трябва да поставят две цифри на всеки етикет с цена - цената и техните собствени разходи - нямаше ли това да понижи цените? Нямаше ли да увеличи конкуренцията, нямаше ли да стимулира справедливата търговия? Не можеш да си представиш какви биха били последиците от нещо подобно. В тази нова световна компенсаторна система трансферът на дебити и кредити ще бъде напълно видим. Всички ще могат да прегледат сметките на всеки човек или организация по всяко време, нищо няма да се държи в тайна, нищо няма да бъде лична работа.
    Световната компенсаторна система ще удържа по 10% от всички печалби ежегодно от приходите на онези, които доброволно са съгласни да им бъдат удържани, няма да има данъци върху доходите, нито данъчни декларации, които да се попълват, нито вратички за измъкване от данъчно облагане, нито ще има объркване!
    Тъй като всички архиви ще бъдат открити, всеки в обществото ще може да знае кой избира да дава 10% за общото благо на всички и кой не. Това доброволно облагане ще се използва за подпомагане на програми и услуги на правителството, за което са гласували всички хора.
    Цялата система ще бъде съвсем проста и съвсем открита.
    Светът никога няма доброволно да стигне до съгласие по тези Въпроси.
    Разбира се, че не и знаеш ли защо? Защото такава система ще направи невъзможно за хората да вършат неща, за които не искат другите да знаят. А защо хората да искат да вършат неща, за които другите да не знаят? Ще ти кажа защо. Защото понастоящем вие живеете в една обществена система, основана на принципите за „най-голяма власт", „най-голяма печалба" и „оцеляване на най-приспособимите".
    Когато главната цел на обществото ви (както е при истински просветените общества) стане оцеляването на всички; благото, равенството на всички; осигуряването на добър живот за всички; тогава потребността ви да вършите нещата тайно, да маневрирате извън погледа на обществото, да триете парите си, ще изчезне.
    Разбираш ли, колко голяма част от добрата стара корупция да не говорим за несправедливостите и непочтеността, ще бъде елиминирана от въвеждането на подобна система?
    Тайната тук, ключовата дума е видимост.
    О! Що за концепция. Що за идея. Абсолютна видимост в нашите монетарни дела. Опитвам се да намеря някаква причина, поради която в тази идея да има нещо „неправилно", нещо, което да не е „както трябва", но не откривам.
    Разбира се, не можеш да откриеш, защото нямаш какво да криеш. Но представяш ли си какво биха направили хората, притежаващи пари и власт в света, как те биха надигнали глас, ако можеха дори да си представят, че всяка тяхна стъпка, всяка покупка и продажба, всяка спогодба, всяко корпоративно действие и избор на цена, както и всички преговори за надници, всяко решение ще може да бъде достъпно на всички останали от най-горното до най-долното стъпало на йерархията.
    Но аз ти казвам: нищо не води до установяване на справедливост по-бързо от видимостта или прозрачността.
    Видимостта е просто друга дума за истината.
    Познай истината и истината ще те направи свободен.
    Правителства, корпорации, хора с власт, всички те знаят това и то е причината, поради която никога не допускат истината - простата и гола истина - да залегне в основата на политическата, социалната и икономическа система, която те самите изработват.
    В просветените общества не съществуват тайни. Всеки знае онова, което останалите притежават, онова, което печелят, което плащат като заплати и данъци и благотворителни предприятия. Всеки знае с какво всяка друга корпорация облага, какво купува и продава и за колко, какво печели от всичко. Знае се всичко. ВСИЧКО.
    Знаеш ли, защо всичко това е възможно само в просветените общества? Защото никой в тези просветени общества няма желание да вземе нещо, да получи нещо за сметка на другите.
    Това е радикален начин на живот.
    Той изглежда радикален от гледна точка на примитивните общества. И това е така, в просветените общества той очевидно изглежда най-адекватен.
    Много съм заинтересуван от тази концепция за „видимостта". Може ли тя да се приложи и към други неща, освен монетарните дела? Може ли да бъде ключова дума за нашите лични взаимоотношения например?
    Бихме могли да се надяваме. И все пак не се прилага.
    Като правило не, на вашата планета засега не. Повечето хора все още имат много неща, които да скриват.
    Защо? Каква е причината?
    В личните взаимоотношения (и във всички взаимоотношения всъщност) проблемът е в това, че може нещо да загубиш. Хората се страхуват от това, което могат да загубят или което могат да не успеят да спечелят. Въпреки всичко най-добрите лични взаимоотношения и определено най-прекрасните романтични взаимоотношения са тези, в които всеки знае всичко, в които прозрачността или видимостта не само е ключовата дума, тя е единствената дума; в които просто няма тайни. При тези взаимоотношения нищо не се крие, нищо не се затулва или нюансира, нищо не се представя в изопачен вид. Нищо не се премълчава, нищо не се изключва. Хората не се опитват да се досещат за мотивите на другия, не играят помежду си никакви задкулисни игри, никой не се опитва „да разиграва другия", „да прави номера", нито да „засенчи другия".
    Но ако всеки знае всичко, което си мислим...
    Няма защо да продължаваш. Тук не става дума за това да се лишите от вътрешен мир, от вътрешната свобода да разполагате със своя личен свят. Аз не говоря тук за нищо подобно.
    Става дума просто за това да бъдете открити и честни в отношенията помежду си. Става дума за това просто да казвате истината, когато говорите и да не премълчавате истината, когато знаете, че трябва да се каже. Става дума за това да не лъжете никога повече, да не прикривате с думи и с мисли, да не манипулирате, нито да изопачавате истината по хиляди начини, с които се характеризират повечето човешки взаимоотношения.
    Става дума за това, да се казват нещата ясно и просто, такива, каквито са, напълно открито. Става дума за това всички хора да притежават информация и да знаят всичко, което им е необходимо да знаят по даден предмет. Става дума за справедливост и откритост и ...за прозрачност.
    Това обаче не значи, че всяка мисъл, всеки личен страх, всеки тъмен спомен, всяко мимолетно осъждане, всяко мнение, всяка реакция трябва да се изложи на показ за разглеждане и обсъждане. Подобно поведение не означава прозрачност, а липса на разум и то би могло да ви подлуди.
    Ние говорим тук за просто, непосредствено и открито, честно и пълноценно общуване. Но дори и в тези граници подобна идея поражда учудване и обикновено не се прилага.
    Повтори това отново.
    Дори и в тези граници подобна идея поражда учудване и обикновено не се прилага.
    Трябва да посетиш някой водевил. Шегуваш ли се?
    Та Аз съм посещавал.
    Ако трябва да говорим сериозно, идеята е великолепна, представи си цяло едно общество, което да се гради на Принципа на Видимостта. Сигурен ли си, че този принцип ще може да се приложи успешно?
    Ще ти кажа нещо. Половината злини на света могат да се премахнат още утре. Половината от грижите на света, половината от Конфликтите на света, половината от гнева, от безизходицата...
    От началото ще има гняв и безизходица, не се заблуждавай в това отношение.
    Когато стане ясно, че с обикновения човек са злоупотребявали, играли са си като с вещ, манипулирали са го, лъгали са го, мамили са го право в очите, това ще породи много гняв и чувство за безизходица. Но „видимостта" ще пречисти всичко това за не повече от шестдесет дни, ще го премахне завинаги.
    Отново те приканвам, помисли за това.
    Смяташ ли, че можеш да имаш такъв живот? Без повече тайни? При абсолютна прозрачност?
    И ако не, защо?
    Какво таиш от другите, за което не би искал те да знаят?
    Какво говориш на някого, което не е истина?
    Каква част от истината премълчаваш?
    Как откритата или прикрита лъжа е довела света, в който живееш, до състоянието, в което искаш да бъде този свят? Нима манипулацията (на пазара по отношение на конкретна ситуация или на конкретен човек посредством премълчаване и потайност наистина ни е донесла нещо добро? Нима „личната тайна" е помогнала с нещо на управлението на нашия съвместен и индивидуален живот?
    Какво би станало, ако всеки би могъл да вижда всичко?
    Но тук има известна ирония. Не разбираш ли, че тъкмо в това е заключен страхът ти от първата среща с Бога? Не разбираш ли, че онова, от което наистина те е страх, е, че играта свърши. Танцът е изтанцуван. Онова, което става в тъмната кутия е свършило. Онази дълга, дълга редица от измами, големи и малки е дошла до своя край в най-буквалния смисъл?
    И все пак хубавото е, че няма причина за страх, няма защо да се плашиш. Никой няма да те съди, никой няма да е изкаран „грешен", никой няма да те хвърли във вечния огън на ада.
    (А що се отнася до вас, римокатолиците - не, вие няма да отидете в Чистилището.)
    (И вие, мормони, няма да бъдете впримчени завинаги в низшето небе, без да можете да се издигнете до „висшите небесни сфери", няма да бъдете обявени за погинали чеда и завинаги запратени в неизвестното.)
    (И вие....)
    Е, вече разбираш цялата картина. Всички вие сте изградили в рамките на вашата определена религия някаква идея някаква представа за най-тежкото божие наказание. И неприятно ми е да ви го кажа, защото виждам какво удоволствие извличате от тази драма, но все пак... няма нищо подобно. Може би когато се освободите от страха, че животът ви ще стане напълно прозрачен в момента на вашата смърт, вие ще може да преодолеете и страха от това, живота ви да стане напълно прозрачен още докато сте живи.
    Дали това няма бъде нещо...
    Да, дали няма да бъде все пак? Ето ти формулата, която може да ти помогне да поставиш начало. Върни се в самото начало на тази книга, виж отново петте нива за казване на истината. Запомни този образец и започни да го прилагаш. Стреми се към истината, казвай истината, живей в истината всеки ден. Прави това сам и по отношение на всеки човек, до живота на когото се докосваш.
    И така, подготви се да бъдеш напълно открит, готов за пълна прозрачност.
    Това ме кара да изпитвам известен страх.
    Тогава опитай се да разбереш от какво именно се страхуваш.
    Страх ме е, че всички ще ме изоставят, страх ме е, че никой няма да ме обича повече.
    Разбирам. Значи смяташ, че трябва да лъжеш, за да накараш хората да те харесват. Не точно да лъжа. Просто да не им Казвам Всичко.
    Спомни си какво казах преди. Не става въпрос за това да даваш израз на всяко, дори и най-дребното си чувство, мисъл, идея, страх, спомен, да се изповядваш за всичко. Необходимо е просто винаги да говориш истината, винаги да изразяваш напълно себе си. С най-скъпия си и любим човек ти можеш да бъдеш физически гол, нали?
    Да.
    Защо тогава да не можеш да бъдеш емоционално гол също?
    Второто е далеч по-трудно от първото.
    Разбирам. Но това не значи, че е по-малко препоръчително, защото наградата е голяма.
    Прекрасно. Ти наистина даде някои много интересни идеи, да се премахнат скритите помисли, да се изгради едно общество, основано на Видимостта, да се казва истината през цялото време на всекиго за всичко. Уф!
    Върху тези няколко идеи са били изграждани цели общества. Просветлени общества.
    Досега не съм се натъквал на такова общество.
    Аз не говорех за твоята планета.
    О-о!
    Нито дори за слънчевата система.
    О-о!
    Но съвсем не е необходимо да напуснеш планетата или дори да излезеш от собствения си дом, за да започнеш да преживяваш онова, което подобна Нова Мисловна система представлява. Започни от собственото си семейство, започни от собствения си дом. Ако имаш свой бизнес, започни от собствената си компания. Кажи на всички в своята фирма точно какво правиш, какво печели и харчи фирмата и какъв е приносът на всеки работник. Ти направо ще прогониш ада от душите им, имам предвид това съвсем в буквалния смисъл - ще прогониш ада от душите им. Ако всеки, който притежава компания, направи това, работата ще престане да бъде жив ад за мнозина, защото те ще получат усещане за справедливост, за равнопоставеност, за безпристрастие и това автоматично ще окаже своето влияние в атмосферата на работното място.
    Кажете на своите клиенти точно колко пари струва един продукт или услуга, запишете тези цифри върху етикетчето. Наред с цената сложете и собствените си разходи. Ще продължите ли да се гордеете с онова, което искате? Страхувате ли се, че някой може да си помисли, че „изцеждате" клиентите си, ако разбере какво е съотношението между вашите разходи и цената? И ако е така, вижте какво можете да направите, за да възстановите цената в сферата на справедливостта, а не просто „да получите всичко, което можете, докато можете".
    Имай смелост. Направи го. Имай смелост.
    Това изисква една тотална промяна в мисленето. Това налага да се заинтересуваш от своите клиенти и купувачи толкова, колкото и от самия себе си.
    Да, можеш да започнеш да изграждаш това Ново Общество още сега, още тук, още днес. Изборът е твой. Можеш да продължиш да поддържаш старата система, настоящата парадигма, но можеш да издигнеш факела и да покажеш на света нов път.
    Ти можеш сам да се превърнеш в един нов път. Във всичко. Не само в бизнеса, не само в личните си взаимоотношения, не само в политиката, икономиката, религията, не само в един или друг аспект на житейския опит, но във всичко.
    Бъди този нов път. Бъди този по-висш път. Бъди този грандиозен път. Тогава можеш с правота да кажеш: Аз съм пътят и животът. Последвайте ме.
    Ако целият свят те последва, ще бъдеш ли доволен от това накъде си го повел?
    Нека този въпрос да бъде лайтмотивът на днешния ти ден.

Категория: Разговори с Бога 2 | Добавил: Бонд (05.04.2009)
Разгледан: 1100 | Рейтинг: 5.0/1
Коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
[ Регистрация | Вход ]
   34.239.170.244          Събота          22.06.2024, 05:51