Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal

Начало  Регистрация  Вход


Хороскопи
Любовен en
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любов
Тя и Той


Книги
The Arcturians
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Вампиризъм
Музика | Филми
Таро | Свежо
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)12:21
15.06.2024
Събота
44.221.73.157


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
 Дар » Нийл Доналд Уолш » Приятелство с Бога

Разговори с Бога 1 [22] Разговори с Бога 2 [22] Разговори с Бога 3 [23] Мигове на Благодат [22]
Разговори с Бога за младите [10] Приятелство с Бога [22] У дома с Бога [40] Общуване с Бога [32]
Идеите на Разговори с Бога в живота [17] По-щастлив от Бог [12]

19. Всички ние сме Едно Цяло

В края на трилогията Разговори с Бога Ти подчерта значението на същите тези Три Точки. Да, и ако разбереш значението на Точка Втора, Има Достатъчно, ще си получил най-важното указание за това как можеш да приложиш Точка Първа, ако избереш да го сториш. Какво значи има достатъчно? Точно това, което е казано. Има Достатъчно. Има достатъчно от всяко нещо, което ти е нужно, за да бъдеш щастлив. Има достатъчно време, има достатъчно пари, има достатъчно храна, има достатъчно любов: единственото, което трябва да направиш, е да го споделиш с другите. Дал съм ви истинско изобилие. Има достатъчно за всички ви.
    Когато осъществиш тази истина в живота, когато я направиш действена част от своята дей-ствителност, няма да остане нищо, което да не си готов да споделиш, нищо, което би се стремил да скъташ в запас, със сигурност - нито пари, нито храна, нито любов.
    Значи ли това, че не бива да трупаме богатство?
    Това е разликата между избора да имаш нещо и избора да го скъташ в запас.
    Всъщност, само когато знаеш истината, че „има достатъчно", можеш лесно да получиш всяко от благата в живота, което ти сам би избрал.
    Това е вярно! Едва когато разбрах накрая, че има достатъчно за всички, си позволих да повярвам, че има достатъчно и за мен. Макар че трябваше да го взема на вяра, защото съвсем не изглеждаше да има достатъчно за всички.
    Не съди, изхождайки от видимата страна на нещата. Ако на пръв поглед изглежда, че няма достатъчно за всички, то е защото мнозина от хората, които притежават повече от достатъчно, споделят само малка част от него с другите, с ония, които имат много по-малко.
    Малък процент от хората във вашия свят притежават значителен дял от богатството на вашия свят и използват огромен дял от ресурсите на вашия свят. Тази огромна диспропорция в собствеността на различни групи хора не намалява, а расте с всеки изминал ден.
    „Да, да, да," чувам вече как нетърпеливо казват някои, „и по-рано си се спирал на този въпрос."
    И, разбира се, ще имат право, защото този диалог, както винаги, се върти в кръг, връщайки се към изходните си точки. Но, ако са нетърпеливи, то е, може би, защото нещо е било вече казвано и повтаряно, а на тях не им се ще да го чуят пак. Нещо е било наблюдавано, а на тях не им се ще да го видят пак.
    Ние отново си позволяваме да се доближим до областта, наричана „обществена духовност", а много хора не искат да отидат там. Това би ги принудило да видят неща, които не им се иска да видят.
    Но ти току-що засегна въпроса, който Аз считам за най-важен. Само ти можеш да решиш как да приложиш истината за Единението. Всички проповеди и учения на света не могат да променят нищо. Само ако промяната настъпи в човешкото сърце, тя ще доведе и до промяна в условията, при които живее човекът.
    Какво може да предизвика такава промяна?
    Въпросът не е:„Какво?". Въпросът е:„Кой?". А отговорът е: „Ти". Ти можеш. Точно сега. Веднага.
    Аз? Сега?
    Кой, ако не ти? Кога, ако не сега?
    Древен въпрос из литературата на Еврейската мъдрост.
    Да, отдавна задавам този въпрос. И тъй, какъв е твоят отговор?
    Добре, отговорът ми е: да, аз, сега, веднага.
    От твоите уста - в Моите уши.
    Спомни си, дете Мое, една от Седемте Стъпки към създаването на приятелство с Бога е: помогни на Бога. Ти току-що реши да го направиш. Това ще е добре за тебе. Ето точно какво ще стане. Нещо добро за тебе.
    Когато се съгласиш да разпространяваш словото, да разнасяш посланието, което може да промени човешкото сърце, ти започваш да играеш важна роля за промяна на условията, при които живее човекът.
    Ето защо всяка духовност в крайна сметка има политическо значение.
    Но - може ли тук малко да поспоря с Тебе? - Ти, мисля, беше казал, че „не е необходимо да правим нищо".
    Казах го и наистина не е необходимо да правим нищо.
    Тогава за какво става дума тук? Нима „да разнасям посланието" значи да не правя нищо?
    Не. То е част от твоето „битие", от начина ти на съществувание.
    Ти не можеш да правиш нещо с посланието, а само да бъдеш посланието, като негов носител, защото не изживяваш своето човешко правене, а своето човешко битие. Като човешко същество не правиш, а съществуваш.
    Ти носиш посланието в себе си, като самия себе си, а не за себе си. Самият ти си посланието! То е твоята духовност в действие. Не разбираш ли това?
    Посланието ти е твоят живот, както го изживяваш. Разнасяш словото, което си самият ти.
    Не беше ли написано: И Словото се превърна в плът.
    Да, но това ли значат тези думи?
    Да. Откъде го знаеш? Имам предвид - със сигурност.
    Имаш думата Ми. Имаш думата Ми, имаш я у себе си. Ти си, в буквален смисъл, Словото на Бога, превърнато в плът и кръв. А сега, само изречи думата, и душата ти ще бъде спасена, изцерена. Изречи думата, изживей думата, бъди думата.
    С една дума, бъди Бог.
    Ох, моята дума.
    Точно така. Това е точно така.
    Натам ли върви всичко? Да „бъда сметнат" за Тебе?
    Няма „да бъдеш сметнат", а действително си. Не те карам да правиш каквото и да било. Казвам ти да бъдеш оня, Който Ти Наистина Си.
    Ти вече си онова, което се стремиш да бъдеш. Не е необходимо да правиш нищо. И това е Точка Трета от Светата Троица на Мъдростта.
    Но ако изляза и се опитвам да се държа, като че ли съм Бог, хората ще си помислят, че съм луд.
    Ще си помислят, че си луд, ако се радваш на всичко, обичаш всичко, приемаш всичко, благославяш всичко и си благодарен за всичко?
    Не. Исках да кажа - ако изляза и се опитам да се държа, като че ли съм Бог.
    Но Бог се държи точно така! Какво искаш да кажеш ти с това, че хората ще те помислят за луд, ако излезеш и се опиташ да се държиш, както си мислиш, че се държи Бог! А именно - като всесилен, контролиращ всичко, изискващ, отмъстителен и наказващ.
    Но отмъщението е Твое, тъй каза Ти.
    Не, ти го каза. Аз никога не съм го казвал.
    И тъй, човек „се държи като Бог", ако е усвоил Петте Отношения на Бога към Света - не оня Бог, който си представяме в своите кошмари, а Бог, какъвто е в действителност - така ли е наистина? Така?
    Да. И помни, че не става дума за онова, което правиш, а за твоето битие, за начина ти на съществувание. Тези отношения към света са същността на твоето битие. И ако, вместо несъзнателно, следваш съзнателно тези принципи, започваш да живееш в съгласие с намеренията си; започваш да живееш целенасочено. Помни, че съм те посъветвал да живееш целенасочено, хармонично, добротворно и съм ти обяснил какво значи това. Имаш ли нужда от още примери, за да ти стане ясно?
    Не, мисля, че го разбрах още преди, докато го обсъждахме.
    Добре. Но хайде сега да ти кажа и една тайна. Направи третото и първото ще дойде от само себе си.
    Вземи решение да живееш добротворно - тъй, че животът и трудът ти да донесат добро на другите - и ще откриеш, че живееш целенасочено и хармонично. Това наистина ще бъде вярно. Защото, ако заживееш добротворно, като последица от това ще заживееш и в съгласие с намеренията си. Вместо несъзнателно, ще вършиш нещата съзнателно и целенасочено. Тъй, в крайна сметка, ще заживееш и хармонично, защото онова, което носи добро на другите, не може да не бъде в хармония с тях.
    А сега ще ти дам три инструмента, с които, можеш да бъдеш сигурен, ще изживееш добротворно живота си. Това са Същностните Понятия на Холистичния Живот:
    Ясно съзнание.
    Честност.
    Отговорност.
    Тук ми даваш богат материал за размисъл. Кажи ми, докога ще продължава това обучение?
    През целия ти живот, приятелю Мой. Ще продължава през целия ти живот.
    И няма никога да свърши? И няма никога да дойде време, в което да кажа: „Разбрах го" и да знам, че съм приключил с това.
    Възможно е да дойде време, когато да кажеш: „Разбрах го". Но щом настъпи това време, още в първия миг ще забележиш, че имаш още много, което трябва „да разбереш". Защото колкото повече виждаш, толкова повече виждаш, че имаш още много да видиш.
    Виждаш ли? Разбираш ли това?
    И тъй, ти никога не ще спреш да израстваш и да разбираш нещата. Не можеш да израснеш прекалено нависоко, не можеш да израснеш прекалено бързо, не можеш да израснеш прекалено голям. Не е възможно. Не можеш да приключиш израстването. Няма предел, до който можеш да растеш.
    И няма защо да се безпокоиш, че има смисъл „да разбираш, докато е добре да разбираш", защото винаги е добре да разбираш. Колкото повече разбереш чрез това учение за Живота, толкова по-добре за тебе.
    И все пак Ти беше казал, че нямам какво да уча.
    Истинското обучение не е процес, чрез който учиш, а който те кара да си припомняш.
    Наоколо няма нищо, което да е ново за тебе. Нищо не може да удиви душата ти. Истинското обучение никога не е процес, който вкарва знания, а процес, който извлича знания. Истинският Майстор знае, че не притежава повече знания от ученика си, а само по-богата памет.
    Ти каза, че искаш да научиш как да прилагаш - в реалния свят, в ежедневието, като работеща, полезна истина - онази част от разговорите ни, която има стойност за тебе. Аз ти предлагам начини, по които можеш да постигнеш това. По-магам ти да получиш онова, което искаш. Точно това значи да имаш приятелство с Бога.
    Благодаря. Кажи ми тогава нещо за Същностните Понятия.
    Ясно съзнание е състояние на битието, при което можеш да правиш избори в живота. Това значи да бъдеш буден в мига, в който е необходимо. Значи да наблюдаваш ревностно кое и защо е тъй, както е; какво и защо се появява; кои са всички възможни - и кои са най-вероятните - последици от всеки избор или действие и какво ги прави възможни и вероятни.
    Да живееш с ясно съзнание значи да не се преструваш, че не знаеш какво става.
    Спомни си, бях ти казал, че изглежда има някои, които знаят, но се преструват, че не знаят. Яснота на съзнанието значи да си наясно и да си наясно, че си наясно. Тя значи да си наясно, че си наясно, че си наясно. Тя значи и че си наясно, че си наясно, че си наясно, че си наясно.
    Яснотата на съзнанието има много равнища.
    Яснота на съзнанието значи да си наясно за равнището на яснота, за което си наясно, и значи да си наясно, че няма равнище на яснота, за което да не можеш да бъдеш наясно, ако си наясно с това.
    Когато живееш живота си с ясно съзнание и ясна представа за нещата, ти вече не можеш да вършиш нищо несъзнателно, не можеш, защото си наясно, че вършиш нещо несъзнателно, а това, разбира се, значи, че го вършиш съзнателно.
    Не е трудно да живееш живота си с ясно съзнание и ясна представа за нещата, когато си наясно, че това не е трудно. Ясното съзнание, ясната представа за нещата се подхранват от само себе си.
    Когато не си наясно,че имаш ясно съзнание, ясна представа за нещата, не можеш да знаеш и как изглеждат. Дори не знаеш, че не знаеш. Забравил си това. Всъщност ти знаеш, но си забравил, че знаеш и затова може въобще да не го знаеш. Ето защо е толкова важно да си го припомниш.
    Ето, затова съм тук - за да направя това. Тук съм, за да ти помогна да си припомниш. За това са приятелите.
    Ти, на свой ред, правиш същото в живота на друг. В живота на всички други. Тук си, за да помогнеш на другите да си припомнят. Може би си забравил това.
    Щом веднъж си успял да си припомниш, ти си се върнал към ясно съзнание и ясна представа за нещата. Щом веднъж си се върнал към ясно съзнание и ясна представа за нещата, ти започваш да бъдеш наясно за своето ясно съзнание и ясна представа за нещата и вече си наясно, че си наясно.
    Ясно съзнание, ясна представа за нещата означава да забележиш мига. Означава да спреш, да се огледаш, да се ослушаш, да почувстваш, да изживееш пълноценно това, което се случва. Означава медитация. Ясното съзнание, ясната представа за нещата превръща всичко в медитация. Да миеш съдове. Да правиш любов. Да косиш тревата. Да кажеш със силен глас думата си на другия. Всичко се превръща в медитация.
    Какво правя? Как правя това? Защо правя това? Какъв съм бил, докато съм правил това? Защо съм бил такъв, докато съм правил това?
    Какво изживявам точно сега? Как го изживявам? Защо го изживявам по този начин? Какво общо има всичко това с изживяванията, които съм предизвикал у другите хора?
    Ясно съзнание, ясна представа за нещата означава да достигнеш равнището на Ненаблюдаван Наблюдател. Наблюдаваш себе си. И после наблюдаваш как наблюдаваш себе си. И после наблюдаваш как наблюдаваш как наблюдаваш себе си. Докато накрая не остане никой, който да те наблюдава как наблюдаваш себе си. Превърнал си се в Ненаблюдаван Наблюдател.
    Това означава Напълно Ясно Съзнание, Напълно Ясна Представа за Нещата.
    Това е нещо лесно. Не е толкова трудно и сложно, колкото изглежда. То означава да спреш, да се огледаш, да се ослушаш, да почувстваш. Означава да знаеш и да знаеш, че знаеш. Означава да сложиш край на преструвките.
    Сега наистина си готов да се насочиш към работа. Готов си да се насочиш към себе си. В миналото ти вършеше онова, което вършеше, преди да си готов да се насочиш към него. Би могъл да наречеш това преструвка.
    Това е забележително! Никога не съм чувал нещо подобно!
    О да, чувал си. На това учеше Буда. На това учеше Кришна. На това учеше Исус. На това учеше всеки Майстор, който някога е живял. На това учи всеки Майстор, който живее днес. Тук няма нищо ново, нищо, което може да предизвика удивление в душата ти.
    Щом спреш да се преструваш, ще станеш честен докрай. Честността е вторият инструмент. Честността означава да кажеш, първо на себе си, а после - и на другите, с какво вече си наясно.
    Честността е онова, което подкрепяш. Вече не лъжеш за едно или за друго, а започваш открито да подкрепяш нещо. Вероятно си забелязал, че не можеш да подкрепяш нещо, преди да спреш да лъжеш наляво и надясно. Затова е казано, че когато си честен докрай, ти си наистина изправен и почтен.
    В книга 2 на Разговори с Бога са разгледани Петте Равнища за Казване на Истината и е обяснено как тези пет равнища могат да доведат до живот, изцяло обозрим, или до онова, което наричаме прозрачност. Тези две думи могат да бъдат съпоставени по интересен начин. Онова, което е обозримо, е и съвършено прозрачно. Тоест, хората могат да виждат през него. Там няма скрити цели. Колкото по-обозрим ставаш, толкова си по-прозрачен.
    Използвай последователно инструмента на честността и наблюдавай как ще се промени животът ти. Използвай честността и в личните си връзки. Използвай я и в деловите си взаимоотношения. Използвай я в политиката. Използвай я в училище. Използвай я навсякъде, непрестанно.
    Бъди наясно с онова, което си направил, а после бъди и честен по отношение на него. Бъди честен и за последиците, които, както много добре знаеш, са предизвикали твоите действия. После направи избора да поемеш и отговорност за тях. Това е третият инструмент. Той е показател за голяма зрелост, за голямо духовно израстване.
    Но ти никога няма да пожелаеш да направиш това, докато вашето общество слага знак на равенство между отговорността и наказанието. Прекалено често в миналото да поемеш отговорност е означавало „да приемеш поражението". Но отговорност не значи вина. По-скоро значи готовност да сториш всичко, което е по силите ти, за да предизвикаш най-добрите възможни последици от действията си и да направиш необходимото, за да поправиш онова, което може да бъде поправено, ако другите изберат да изживеят последиците от постъпките ти като нанесена от теб вреда.
    Някои хора избират да тръгнат по пътеката, водеща до следната мисъл: „Всеки е отговорен за настъпилите последици, защото всички ние създаваме своята собствена действителност. Затова аз не съм отговорен за случилото се с тебе, дори ако съм го предизвикал." Аз наричам това заобиколния път на New Age. То е опит да се изкриви логиката на Движението на Новата Мисъл, което заявява, че всяко човешко същество е творец.
    Аз пък ще ти кажа: всеки от вас е отговорен за всеки друг. Всъщност всеки от вас е пазител, бдящ над своя брат. И когато разберете това, всяко злощастие, мъка и болка в човешките преживявания ще изчезне.
    Тогава ще създадете Ново Общество, основано на Новото Евангелие - ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО, и подкрепяно от Същностните Идеи: ясно съзнание, честност, отговорност.
    Няма да съществуват други закони, други ръководни правила. Няма да има законодателство, нито пък нужда от законодателство. Защото ще сте научили накрая, че не можете да регламентирате със законодателство нравствеността.
    В училищата ви ще се изучават тези Същностни Идеи. Те ще залегнат в основата на цялата учебна програма. Чрез тях ще се преподават предмети като четене, писане и аритметика.
    Вашата световна икономика ще отразява тези Същностни Идеи. Въз основа на тях ще бъде изградена цялата инфраструктура. Те ще ръководят дейности като покупкопродажба и търговия.
    Вашето самоуправление ще подкрепя тези Същностни Идеи. Въз основа на тях ще бъде изградена цялата административна система. В съответствие с тях ще бъдат ръководени министерства и звена за обществени услуги като министерството на правосъдието, ръководството на ресурсите, разпределението на благата.
    Религиите ви ще подкрепят тези Същност ни Идеи. Въз основа на тях ще бъде изградена цялата система на духовни вярвания и вероизповедания. Те ще направят възможни такива човешки изживявания и опит като безусловна любов, неограничено споделяне на благата, грижи за физическото и душевно здраве.
    Накрая всеки от вас ще стигне до разбирането, че отговорността за изживяванията на другия не може да бъде отхвърлена, защото просто „друг" не съществува. Съществуваш само Ти и твоето съществувание е изразено в многообразие от форми.
    Това разбиране ще промени всичко. И тази промяна ще бъде толкова пълна, коренна и драматична, че светът, какъвто днес го виждате и възприемате, ще ви изглежда като кошмар, който накрая е свършил. И вие действително ще сте се събудили.
    Времето на вашето събуждане е близо. Мигът на обновление е непосредствено пред вас. На прага сте да пресътворите себе си наново в най-величествената проява и най-възвишеното прозрение, които някога сте имали за своята същност и тъй да покажете на дело Кои Сте Вие.
    Това е основната задача, която обществото ви навсякъде по света ще осъществи през новото хилядолетие. Самите вие сте поставили на дневен ред тази задача. И вече сте пуснали в ход нейното изпълнение. Вие, всички човешки същества в света, се движите към тази обща цел с обединени сили. Протягате си ръце в това пресътворяване. Изтокът се среща със Запада. Белите хора прегръщат цветнокожите. Религиите се сливат, правителствата съчетават дейността си, икономическите връзки се разширяват. Във всяка област търсите подход в световен мащаб, възприемате перспектива за развитие в целия свят, създавате система, обхващаща целия свят.
    Преди промяната ще съществува хаос. Нормално е той да предшества всяка промяна от такъв мащаб. Защото вие променяте не само пътя към осъществяване на нещата, променяте цялата представа за това Кои Сте Вие, като отделни личности, като сбор от нации, като човешки род. И тъй, ще има хаос, предизвикан от онези, които не искат да се включат в промяната, да приемат края на „по-добрите", да приемат Новото Евангелие на Единението. Ще има и такива, които просто ще се боят, че в резултат от такава промяна отделният човек ще изгуби контрол над целия си живот, ще трябва да се откаже от своята лична и национална идентичност. Нищо подобно няма да се случи.
    Промяната няма да доведе до изчезване на етническата, национална или културна самобитност. Няма да доведе до развенчаване на традициите, погазване на наследството, разделяне на семействата, родовете, племената или общностите. Обратно, промяната ще доведе до заздравяване на тези връзки, тъй като ще разберете, че няма да ги осъществявате за сметка на други.
    Промяната няма да сложи край на онова, което ви отличава едни от други. Тя ще сложи край само на онова, което ви разделя. Отличаване и разделяне не е едно и също.
    Разликите потвърждават и правят възможно изживяването ви за това Кои Сте Вие. Разделянето обърква и прави невъзможно това изживяване. Без разликата между тук и там, горе и долу, бързо и бавно, студено и горещо нито едно от тези неща не може да бъде възприето. Но не съществува разделение между тук и там, горе и долу, бързо и бавно, студено и горещо. Това са само различни прояви на едно и също. По подобен начин не съществува и разделение между бели и черни, мъже и жени, християни и мюсюлмани. Това са само различни прояви на едно и също.
    Когато разбереш това, ти също ще си извършил промяната. Ще си станал частица от Новото Общество, което зачита разнообразието, но не и разделението.
    Ти няма защо да изчезнеш като индивид, за да преживееш Единението. Тук, естествено, се шири голям страх. Големият страх, че Единение означава еднаквост и че онова, което те разделя от Цялото, ще изчезне. А вследствие на това и ти ще изчезнеш. И тъй, борбата срещу Единението за някои се превръща в борба за оцеляване.
    Но Единението няма да сложи край на твоето оцеляване като индивидуално изживяване на Цялото. По-скоро ще го направи възможно.
    Точно сега вие се избивате взаимно, изхождайки от любовта към себе си и своите вярвания и от омразата си към другите и техните вярвания. Тъй сте изградили живота си, че за да оцелее отделната личност, раса, религия или нация, трябва да се уверите, че никой друг не е оцелял. Това е вашият мит, наречен Оцеляване на Най-Приспособения.
    Живеейки в съответствие с Новото Евангелие, няма да бъдете принудени да се борите за оцеляване, а ще си го осигурите, като не се борите за него. Това просто решение, което толкова дълго ви се е изплъзвало, ще промени всичко.
    Ще спрете да се борите за оцеляване в деня, в който разберете, че не може да не оцелеете. Ще спрете да се избивате едни други в деня, в който разберете, че няма „друг", няма „други". Животът е вечен и съществува само Един от Нас.
    Тези две истини правят безсмислено в действителност всичко, което сте правили в живота си.
    Когато ги разберете, те ще преобразят живота ви, превръщайки го в славен израз на най-величествената проява и най-възвишената представа за същността ви, чрез които показвате на дело Кои Сте Вие.
    Животът е вечен и съществува само Един от Нас.
    Тези две истини обобщават всичко и променят всичко.
    Животът е вечен и съществува само Един от Нас.
    Тези две истини са всичко, което някога ще ти е нужно да знаеш.
Категория: Приятелство с Бога | Добавил: Бонд (04.04.2009)
Разгледан: 1161 | Рейтинг: 0.0/0
Коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
[ Регистрация | Вход ]
   44.221.73.157          Събота          15.06.2024, 12:21