Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal

Начало  Регистрация  Вход


Хороскопи
Любовен en
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любов
Тя и Той


Книги
The Arcturians
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Вампиризъм
Музика | Филми
Таро | Свежо
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)12:02
15.06.2024
Събота
44.221.73.157


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
 Дар » Уейн Дайър » Вашите слаби места

Истинска магия [55] Вашите слаби места [34]

ПЕЧАЛБАТА ОТ СТРЕМЕЖА КЪМ ОДОБРЕНИЕ

При разглеждане на причините за самопогубващото поведение се" разкриват и някои пътища за премахването на потребностите, свързани със стремежа към одобрение. По-долу изреждаме някои от по-честите причини — главно от невротичен характер — за подобни поведен-ски прояви. Печалбите от стремежа към одобрение като потребност  са  следните:
     —   Отговорността за  чувствата   си   стоварвате  върху другите.  Ако   се чувствувате  така,   както   се   чувствувате (отвратително, обиден, потиснат и т. н.), защото някой друг не ви одобрява,  следва, че този някой,  а не вие — е  отговорен   за начина,   по  който се чувствувате.
     —   Ако другите са отговорни за това, как се чувствувате,  понеже  не ви одобряват,   то  всяка  ПРОМЯНА у вас   е  невъзможна,   тъй   като  те   са   виновни,   че   вие   се чувствувате така, както се чувствувате. Те са отговорни и за това, че ви пречат да бъдете различен. Следовател-но стремежът към одобрение ви помага да избегнете необходимостта да  се  промените.
     —   Дотогава, докато те са отговорни и вие не можете да се промените, не е необходимо да поемате никакви рискове.  Следователно, като поддържате стремежа към одобрение като  начин  на живот,   ще можете  спокойно да избягвате всякакви дейности в живота си, свързани с поемането на риск.
     —   Подкрепяте   отрицателен Аз-образ и следователно   насърчавате   самосъжалението   и   бездействието. Ако  сте свободен от потребността да получавате  одобрение, вие ще сте свободен и от самосъжалението, когато  не получите   одобрение.
     —   Подкрепяте идеята,  че другите трябва да се грижат  за вас,   и  по  този начин  се  връщате  към детето  у вас, което трябва да бъде глезено, закриляно и манипулирано.
     —   Като  обвинявате другите за чувствата си, си осигурявате изкупителна жертва за всичко, което не харесвате  в  живота си.
     —   Самозалъгвате   се,    че   сте   харесван   от   другите, които сте издигнали по-високо от себе си, и по този начин изпитвате външно спокойствие, макар вътрешно да негодувате. Дотогава, докато другите са по-важни,'външният изглед ще продължавала бъде от по-голямо значение.
     —   Утешавате  се   с факта,   че другите  ви  забелязват, и се хвалите с това пред други приятели, които също се стремят към   одобрение.
     —   Придържате се към културата, която приветства това поведение, и печелите благоразположението на мнозинството.
     Тези невротични по характера си печалби са поразително сходни с наградата за само омразата. Всъщност въпросът за избягване на отговорността, промяната и риска е в основата на цялото саморазрушаващо мислене и поведение, описвани в тази книга. Без да си служим с езика на медицинската диагностика, ще кажем, че следването на невротични форми на поведение е просто по-лесно, по-познато и по-безопасно. Очевидно стремежът към одобрение като потребност не прави изключение.

Категория: Вашите слаби места | Добавил: Бонд (09.10.2012)
Разгледан: 1278 | Рейтинг: 0.0/0
Коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
[ Регистрация | Вход ]
   44.221.73.157          Събота          15.06.2024, 12:02