14. Медитирайте всеки ден.
    Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог      Чакри      Съновник      Психология      RSSНачало  Регистрация  Вход


Хороскопи
Любовен en
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любов
Тя и Той


Книги
The Arcturians
Нумерология en
Приказки
Супер Игри
Вампиризъм
Музика | Филми
Таро | Свежо
Lifestyle (2) (3)
(4) (5) (6) (7)
Business, Careers
(2) (3) (4) (5)07:20
26.03.2017
Неделя
54.205.126.164


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
 Дар » Уейн Дайър » Истинска магия

Истинска магия [55]Вашите слаби места [34]

14. Медитирайте всеки ден.

Научете се да медитирате и превърнете медитацията в неразделна част от живота си. Тази последна стъпка в създаването на мисловна нагласа за чудотворство е за мен най-важната.
      Преди пет години не можех да си се представя да медитирам редовно. Сега не мога да си представя своя живот без медитацията. Тя е средството, с което си създавам описаното в тази глава умствено състояние. Не мога да си представя да застана на сцена и да говоря, без преди това да съм медитирал. Медитирам дори всеки път преди да седна да пиша. В живота ми медитацията заема първостепенно място - тихото вглъбяване в себе си, за да открия невидимия интелект и любящото напътствие, които са винаги на мое разположение,
      Медитативният процес не е нищо повече от това да се потопите безшумно в себе си и да откриете по-висшата си същност. След време установявате пряка връзка с това, което винаги е било загадка в живота ви. Ще откриете Бога, безкрайния незрим интелект, който е неотменна част от вас и от делниците ви. Ето как Ричард Д. Ман описва това в „Светлината на съзнанието":
      „Тялото сякаш се измества, прочиства се. Образите придобиват непозната и възхитителна яснота. Спонтанното осъзнаване на същината на живота ти и на събитията може да добие формата на изгарящи прозрения. Дори тишината е благословия, откритие. Каквото и да се случи, тя продължава да показва изместване на фокуса във вътрешната структура на съзнанието..."
      Като всеки процес на обучение, усвояването на медитацията започва с вяра, с мисъл, която се ражда у вас. Мисълта е проста: „Вярвам, че в тази история с медитацията има нещо и съм готов да вложа усилие, за да открия какво е то." Това е всичко! Просто признавате, че медитацията, макар и да не знаете нищо за нея, притежава някаква присъща й стойност и решавате да подходите към нея с открит ум.
      За да моделирате такъв открит ум, помислете за великите мислители, от които сте се възхищавали. За живота и съветите на духовните учители, които са имали по-голямо влияние от милиарди други хора, населявали планетата. Всички те ни насърчават да медитираме, да се вглъбяваме в себе си, да търсим напътствие в безмълвното и невидимо празно пространство, което всеки носи в себе си. Медитацията ви дава възможност да опознаете невидимата си същност. Тя ви позволява да се отърсите от непрекъснатата свръхактивност на ума, да постигнете спокойствие. Научава ви да живеете в мир, да елиминирате стреса, да намирате отговори там, където преди е царяло объркване, да забавите темпото и в крайна сметка, когато медитацията се превърне за вас в начин на живот, да можете във всеки момент да се оттеглите в това място на покой. Наистина, в който момент пожелаете. Посред делова среща, трагедия, спортно състезание - когато и да е! Медитацията може и ще ви помогне да станете чудотворец, да познаете за себе си истинската магия.
      Искам отново да ви напомня какво е казал блестящият френски философ и учен Блез Паскал за ползата от медитацията: „Всички нещастия на човека произтичат от това, че не може да поседи безмълвно сам в стаята". Според мен, това е една великолепна мисъл и се чудя защо не включваме медитацията във всички нива на образователните програми. Моят опит показва, че никога не съм изпитвал друго, освен по-дълбок покой, любов и увереност след медитация. Тя е нещо просто, достъпно за всеки, когато решим да я използваме, и допринася неимоверно за добруването ни.
      А как се прави? Много е просто! Само решавате да го направите. Чуйте какво казва гениалният писател Франц Кафка:
      „Не е нужно да излизаш от стаята. Остани седнал на масата и слушай. Дори не слушай, а само чакай. Дори не чакай, а стой безмълвно, неподвижно и в усамотение. Светът ще ти се разкрие свободно, ще можеш да свалиш маската му - той няма друг избор и ще се търкаля възторжено в краката ти."
      Няма правилни и погрешни начини за медитиране. Няма стратегии, които трябва да спазвате. Медитацията наистина е само това - да позволите на себе си да отидете в друго измерение, свободно от ограниченията, с които се сблъсквате във физическия свят. В състояние на медитация можете да разрешите в ума си затруднение или проблем. Вижте го, изпитайте го най-напред в невидимия си свят и после изиграйте начина, по който искате нещата да се развият в реалния. Можете също да помолите за божествено напътствие, като задавате наум въпроси като: „Как мога да действам с любов и да служа на другите, като участвам в предстоящото събитие?" „С какви други мисли да заместя саморазрушителните мисли, които сега са в ума ми и унищожават щастието ми?" Помнете правилото: „Човек е това, което мисли."
      Медитацията е вашата възможност да създавате това, което ще бъдете, като навлезете в невидимия свят на мислите и разиграете всичко най-напред там, нещо като божествена репетиция на живота ви. Да, ще получите отговорите, които търсите. Да, ще можете да правите чудеса, невъзможни преди. Да, ще бъдете в състояние да напуснете физическото си тяло и да навлезете в небесното царство, което е във вас, и да се върнете, за да изпитате истинската магия.
      В „Трите принципа на дзен-будизма" Филип Капло обобщава така онова, което можете да получите от медитацията:
      „За обикновения човек, чийто ум е като шахматна дъска от кръстосващи се разсъждения, мнения и предразсъдъци, е практически невъзможно да задържи вниманието си свободно. Неговият живот се върти не около самата действителност, а около представите за нея. Като съсредоточава ума си изцяло върху всеки предмет и всяко действие, медитацията го освобождава от външните мисли и прави възможно установяването на пълна хармония с живота."
      Да, вие наистина ще преминете от представите за живота си към осъзнаване на целта ви тук, на героичната ви жизнена мисия. По друг начин изразява това Тайсън Дешимару: „Ако имате чаша, пълна с течност, може до безкрайност да говорите за качествата й, да обсъждате дали е студена или топла, дали химическият й състав наистина е H2O дали е минерална вода или саке. Медитацията е да я изпиете."
      Красиво, нали! Да се научите да медитирате означава да се научите да живеете, вместо да говорите за живота. Тя е хармония с целта ви на духовно същество в човешки облик.
      Има много и чудесни книги и наръчници по медитация, написани от много по-квалифицирани от мен хора. Аз ще ви опиша как действа медитацията, но искам да подчертая, че това е начинът, по който се получава при мен. Много бих се радвал ако моето описание ви насърчи да се заемете с медитация. Но ще узнаете какво представлява тя и с какво може да ви бъде полезна едва когато я изпитате сами.
      Установил съм, че най-доброто време за медитация е рано сутрин. Може да опитате да й посветите последния час преди нормалното си време за ставане сутрин. Не се тревожете, че ще сте уморени - един час медитация като че ли се равнява на цяла нощ сън. Когато завърша медитацията си, се чувствам по-отпочинал, отколкото след като съм спал цялата нощ. Вземам дълъг горещ душ или вана, после сядам на пода с кръстосани крака и затворени очи.
      Първата ми цел в медитирането е да се озова в състоянието алфа. За мен то се равнява на ефекта на хипнозата. Променят се мозъчните вълни. Те реално се забавят. Разбирам, че съм го постигнал, по това, че се чувствам безгрижен и еуфоричен. Ръцете ми олекват, сякаш като перца, и се повдигат без всякакво усилие, сякаш се движат от невидимата сила, която е в мен. Това е безгрижно и радостно цялостно усещане, както когато човек си е пийнал, но постигнато без химикали или алкохол. След няколко години занимания с медитация аз постигам това алфа състояние само за секунди.
      Бърт Голдман, авторът на „Как да направите живота си по-хубав посредством контрол над ума", е написал една великолепна глава със заглавие „Постигане на Алфа". В нея описва в подробности как се стига до това състояние. Моят начин е да вдишвам дълбоко и да се съсредоточа изцяло върху най-дългото вдишване и издишване, които са ми по силите, без да ме разсейват странични мисли. Избягвам бомбардировката от непрестанни мисли върху съзнанието си, като повтарям мантрата „ей-кис" много бавно, с темпото на дишането си. Усещам как химическите процеси в мозъка ми се променят, докато стоя съсредоточен върху дишането си и повтарям бавно мантрата.
      Използвал съм и така нареченият часовник с двадесет и четири секунди, като подход за постигане на алфа състоянието. Представям си светлинен часовник, на който е изписано числото 24. После го променям на 23. Моето собствено правило е да накарам часовника да се извърти от 24 до 0, като виждам изписано всяко от числата. Ако в някой момент се разсея или в ума ми дори за част от секундата се промъкне мисъл, започвам отново от 24 и продължавам до 0, без да се намесват мисли и без да се разсейвам. Това е начин да се научите на дисциплина, да се съсредоточавате върху едно нещо и да изпразвате ума си от всякакви други мисли. Извървяването на целия път от 24 до 0 е мащабно постижение! Когато го направя, аз вече съм в алфа състояние.
      Алфа състоянието се характеризира с удивителна лекота. Аз се чувствам лек, радостен. Както вече казах, на този етап ръцете ми са леки като перца, главата ми сякаш е безтегловна. После се съсредоточавам повече върху картината в ума си и може да изправя в него екран в пастелен цвят, или пък чисто бял. Чувствам се сам, спокоен, щастлив и готов да използвам времето за медитация по какъвто пожелая начин.
Категория: Истинска магия | Добавил: Бонд (09.10.2011)
Разгледан: 622 | Рейтинг: 4.0/1
Коментари: 0
Коментари могат да добавят само регистрирани потребители.
[ Регистрация | Вход ]
   54.205.126.164          Неделя          26.03.2017, 07:20